Hlavní obsah

Podnikatelská nálada v Německu se výrazně zhoršuje

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá podnikatelská důvěra zaznamenala v srpnu další propad. Podle souhrnného indexu podnikatelského klimatu Ifo klesla srpnová hodnota na 108,7 bodu ze 112,9 bodu v červenci. Informoval o tom server britského listu Guardian.

Foto: Cathal Mcnaughton , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ekonomové oslovení agenturou Reuters odhadovali snížení pouze na 111 bodů. Propad je srovnatelný s listopadem roku 2008, tedy nedlouho po pádu banky Lehman Brothers a nástupu globální ekonomické krize.

Z výsledků vyplývá, že německá ekonomika neustále zpomaluje. Zhoršení bylo patrné ve všech sektorech od průmyslu přes stavebnictví po obchod a služby. Situace je o to závažnější, že na Německu je do značné míry závislé svým exportem i Česko. Německo patří k tahounům ekonomiky eurozóny.

Důvodem zpomalení jsou podle ekonoma Klause Abbergera dluhové problémy v Evropě i ve Spojených státech. „Německá ekonomika není v recesi, avšak velmi výrazně zpomaluje,“ nastínil nepříznivou situaci Abberger s tím, že v důsledku tohoto stavu by se mohl v Německu zvětšovat odpor proti finanční pomoci zemím typu Řecka.

Pravidelný průzkum mnichovského institutu je sestavován na základě dat od přibližně 7000 firem.

Reklama

Výběr článků

Načítám