Hlavní obsah

Francie chce zdanit víc bohaté

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská vláda chystá dodatečné zdanění movitých lidí, konkrétně těch, jejichž roční příjem přesahuje hranici jednoho miliónu eur (asi 24 miliónů korun). Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na slova ministryně pro rozpočet Valery Pécresseové.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Plány jsou součástí balíku opatření týkajících se snížení rozpočtového deficitu, který vláda oficiálně představí 24. srpna.

„Ti, které postihne větší zdanění, budou pocházet z nejbohatších vrstev,“ uvedla Pécresseová pro rádio BFM. Podle ministryně zatím není jasné, zda se budou danit nejbohatší lidé, nebo společnosti, které je platí.

Boj se schodkem

Maurice Levy, šéf reklamní společnosti Publicis napsal v úterním vydání deníku Le Monde, že by byl pro „mimořádný finanční přínos“ od movitých v souvislosti se snižováním francouzského schodku. Ve stejném duchu se před nedávnem vyjádřil americký miliardář Warren Buffet, jenž vyzval americké úřady ke zvýšení daní lidem s mimořádně vysokými příjmy, s cílem přispět k úsporným opatřením. [celá zpráva]

Zrušení daňových výjimek by Francii přineslo další tři miliard eur. Země galského kohouta se snaží srazit v roce 2012 schodek na 4,6 procenta HDP z letošní prognózy 5,7 procenta. Francie se totiž obává o snížení svého zatím nejvyššího ratingu AAA, což by znamenalo další komplikace pro stabilitu v eurozóně. Podle hlavní analytičky Standard & Poor’s Carol Sirouové zatím může zůstat Francie v klidu.

Reklama

Výběr článků

Načítám