Hlavní obsah

Nedělejte nám z krabiček protikuřáckou kampaň, zlobí se v USA výrobci cigaret

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět tabákových společností ve Spojených státech zažalovalo Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) ohledně nového zákona, podle něhož mají graficky varovat na krabičkách cigaret před následky kouření. Uvedl to server BBC.

Článek

Firmy tvrdí, že zákon porušuje ústavní právo na svobodu projevu. Stát podle nich nemůže požadovat, aby podporovaly protikuřáckou kampaň. FDA se k žalobě zatím nevyjádřil.

Nové varování se má na krabičkách objevit od září 2012. Pět firem – RJ Reynolds Tobacco, Lorillard Tobacco, Commonwealth Brands, Liggett Group a Santa Fe Natural Tobacco – ve své jednačtyřicetistránkové stížnosti odmítá dávat na cigaretové krabičky obrázky černých zubů, nádorů, poničených plic či vystavených těl v pitevně. Nakupující jsou podle nich vrženi do stavu depresí a strachu.

„Vláda může požadovat, aby se na krabičkách objevovala jasná, ale nekontroverzní upozornění. Nemůže však chtít, aby balíček cigaret sloužil jako minibillboard vládní protikuřácké kampaně,“ nechal se slyšet právník Floyd Abrams, zastupující jednotlivé společnosti.

Etikety pomohou s bojem proti kouření

Abrams argumentuje prvním dodatkem americké ústavy, který zaručuje svobodu projevu. Naproti tomu americká ministryně zdravotnictví Kathleen Sebeliusová je přesvědčena o tom, že nové etikety pomohou odradit mladé lidi od kouření a kuřákům dají motivaci s tímto zlozvykem skončit.

Podle odhadů Americké společnosti pro studium a výzkum rakoviny bude za letošní rok diagnostikováno s rakovinou plic přes 220 000 Američanů. Každoročně na následky kouření umírá v USA 443 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám