Hlavní obsah

Na vedení běžného účtu zdarma u většiny bank zapomeňte

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vítěz třetího ročníku ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek, kterým se stal v roce 2007 poplatek za vedení běžného účtu, si dál žije svým vlastním životem a nedá se říct, že by nějak výrazně strádal. Uvedl to Patrik Nacher, který soutěž každoročně pořádá. Novinky jsou generálním mediálním partnerem ankety Nejabsurdnější bankovní poplatek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„I když je pro bankovní klienty v zahraničí možnost mít v bance otevřený obyčejný běžný účet, myšleno bez zahrnutých balíčkových služeb, brána jako úplný standard, u nás to tak není,“ připomněl Patrik Nacher ze serveru bankovnipoplatky.com.

Tlak bank na klienty

Poplatek za vedení běžného účtu, získal v žebříčku absurdnosti v roce 2007 „přízeň“ více než 44 procent hlasujících, připomněl Nacher.

Ve srovnání serveru bankovnipoplatky.com toto platí na 8 ze 14 bank. Tyto ústavy se zpoplatněním běžných účtů snaží klienty přinutit ke zřízení některého z balíčků, který má v sobě některé podslužby zahrnuty a motivuje klienta k aktivnímu využívání služeb banky.

„U řady kont či balíčků lze dosáhnout na vedení zdarma, ale jen při splnění stanovených podmínek, jakými jsou počet transakcí měsíčně, měsíční obrat či určitý minimální objem vkladu,“ vysvětlil Nacher.

Účty zdarma existují

Existují však i banky, které základní účty nezpoplatňují. Z bank „velké čtyřky“ může mít klient účet zdarma u dvou z nich – Osobní účet u České spořitelny a technický účet zdarma je možné zřídit i v UniCredit Bank.

Jinak pro běžný účet zadarmo a bez povinností doporučuje Nacher vyrazit do menších bank, jako je mBank, LBBW, ZUNO a FIO. Na výběr ze dvou nezpoplatněných kont mají klienti nárok v Equa bank.

Česká spořitelna Jedná se o Osobní účet České spořitelny, který může být zdarma. ČSOB ČSOB běžný účet pořídíte za 30 Kč měsíčně (20 Kč pokud budete mít výpisy v elektronické podobě). Komerční banka Bankou propagovaný balíček „Můj účet“ (68 Kč) nabízí možnost získat polovinu z měsíčního poplatku zpět při splnění vymezených podmínek. UniCredit Bank Pro potřeby zúčtování termínovaných vkladů, ke spořicím účtům, pro zúčtování poplatků v souvislosti s pronájmem bezpečnostní schránky, pro zúčtování splátek úvěrů nebo pro zúčtování obchodů s cennými papíry je možné založit technický účet, na kterém jsou zdarma následující služby: otevření a vedení účtu, vklady hotovosti na účet a tuzemské příchozí platby. GE Money Bank Zpoplatněné je konto Genius Active Start. Konto Genius Active: Při průměrném měsíčním zůstatku na běžném účtu od 250 000 Kč za vedení účtu v období neplatíte. Konto Genius Gold: Při zůstatku všech vkladů klienta nepodnikatele od 1 000 000 Kč k 20. dni v měsíci, který je předmětem poplatku. Platí pouze pro nejdříve založený účet jednoho klienta. Zůstatek je stanoven automaticky jako součet všech vkladů klienta fyzické osoby nepodnikatele na běžných účtech v libovolné měně, spořicích účtech, vkladních knížkách a termínovaných vkladech v libovolné měně vedených u GE Money Bank a dále peněžních prostředků investovaných do podílových fondů v CZK v nabídce GE Money Bank. Raiffeisenbank Pokud klient vlastní eKonto Prémium, při splnění podmínky součtu příchozích plateb za měsíc minimálně 25 000 Kč nebo úspory a investice v bance jsou minimálně 500 000 je zdarma. Poštovní spořitelna Era online účet je zdarma pro klienty, kteří mají na účtu v předchozím měsíci zůstatek alespoň 15 000 Kč, jinak je za 50 Kč měsíčně. Era Osobní účet stojí 34 Kč měsíčně, avšak pro osoby nad 28 let, kterým ČSSZ posílá na účet starobní důchod, je za 8 Kč. mBank Oblíbené mKonto od mBank je zdarma. LBBW Bank Q konto je zdarma, při otevření na něj klient musí vložit alespoň 500 Kč. Volksbank Domácí konto u Volksbank je zdarma jen za podmínek příchozí platby v minimální výši 15 000 Kč měsíčně a alespoň pěti odchozích plateb. Standardní běžný účet získáte za 47 Kč měsíčně. Fio banka Za účet ve Fio bance nic neplatíte. ZUNO „ÚČET“ máte zcela zdarma bez podmínek. „ÚČET PLUS“ je zdarma při splnění podmínky nákupy kartou nad 5000 Kč měsíčně nebo na účtu objem vkladu v daném měsíci 200 000 Kč. Equa bank Zdarma je jak základní běžný účet, tak On-line konto.
BankaMůže dospělý klient v bance využít běžného účtu, aniž by musel splňovat další podmínky? Ano/NeCena běžného účtu (Kč měsíčně)
Česká spořitelnaanozdarma
ČSOBne20 (30) Kč
Komerční bankane50 Kč
UniCredit Banknezdarma/50 Kč
GE Money Bankne59 Kč
Raiffeisenbankne75 Kč
Poštovní spořitelnanezdarma/34 Kč
mBankanozdarma
LBBWanozdarma
Volksbanknezdarma/47 Kč
FIO bankaanozdarma
Air Bankbanka sazebník zveřejní v průběhu srpna 2011
ZUNOanozdarma
Equa bank (dříve Banco Popolare)anozdarma
Zdroj: sazebníky bank, bankovnipoplatky.com

Reklama

Výběr článků

Načítám