Hlavní obsah

Průmysl zpomalil k normálu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průmyslová výroba v červnu vzrostla o 7,4 procenta po květnovém zvýšení o 15,2 procenta. Po očištění od sezónních vlivů klesla meziměsíčně průmyslová výroba v červnu o 1,9 %, což je za očekáváním trhu. Informoval o tom Český statistický úřad.

Článek

„Pokles o 1,9 procenta je velmi znepokojující. Ukazuje to, že průmyslová výroba zřetelně ztrácí dech,“ uvedl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank s tím, že v květnu průmysl meziměsíčně vzrostl o 2,7 procenta.

Nejvíce k růstu přispěla výroba motorových vozidel, která je meziročně o 17,2 procenta vyšší, a výroba strojů, jež oproti loňskému roku vzrostla o 18,3 procenta.

Co se týče vývoje nových zakázek, tak ty byly opět taženy zahraničím. Celkově vzrostly o pět procent, ale zatímco zahraniční zakázky vzrostly o 11,8 procenta, domácí klesly o 5,2 procenta.

„Domácí poptávka zůstává slabá, domácí zakázky nerostou a co se týče zahraniční poptávky, tam příliš růžové vyhlídky také nejsou,“ je přesvědčen analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin. Současná krize v eurozóně přinese další zpomalení evropské ekonomiky, kam směřuje naprostá většina českého exportu.

Reklama

Výběr článků

Načítám