Hlavní obsah

Koupaliště letos bědují, aquaparky naopak jásají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetina, maximálně polovina návštěvníků ve srovnání s loňským rokem. Tak letos vypadá sezóna na koupalištích. A tak se kvůli špatnému počasí lidé hrnou do aquaparků. I když si musí citelně připlatit.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto

Článek

Letošní červenec byl nejchladnější od roku 2000 a nejdeštivější od roku 1997. „V porovnání s loňským je letošní červenec třetinový. Takto špatný si pamatuji naposled před deseti lety. Květen a červen byly řekněme průměrné. Takže teď nám nezbývá než čekat a těšit se na sluníčko,“ řekl Právu Václav Šála, ředitel pražského koupaliště Petynka, kde se platí od 90 do 150 korun vstupného.

Plavčíci jako zemědělci

V Lukách nad Jihlavou se platí jen padesátka, ale i tady je letošek bída. „Jsme jako zemědělci – závislí na počasí. A dneska lidi jak nemají vodu na 24 až 25 stupních, prostě nepřijdou. U nás je tak letošní návštěvnost zhruba na třetině loňské, řadu dní bylo úplně zavřeno,“ shrnula aktuální praxi vyhlášeného koupaliště v Lukách nad Jihlavou místostarostka městyse Lada Salátová.

„Když není sluníčko, nepřijdou, kdybyste se na hlavu stavěli,“ potvrdil slova kolegů ze všech koutů i správce největšího areálu vodních radovánek na Vysočině, jihlavského Vodního ráje, Miroslav Veselý. Návštěvnost venkovního koupaliště je tu pod polovinou loňské statistiky, navzdory vyhřívané vodě a bezpočtu atrakcí a osmdesátikorunovému celodennímu vstupnému.

A srpen to dorazí…

O polovinu méně návštěvníků zaznamenalo koupaliště v Dačicích na Jindřichohradecku. „Nesvítí slunce, nejsou lidé. Zatím jsme měli jen 11 dobrých dní. To je mizerné. Navíc výhled neslibuje zlepšení a také srpen bývá návštěvnicky horší než červenec,“ zachmuřil se vedoucí koupaliště Mojmír Holec.

Dačice mají moderní koupaliště se skluzavkami, divokou řekou i bazénem pro plavání. Před letošní sezónou nezdražovali, a tak celodenní vstupné zůstalo na 75 korunách pro dospělého a 55 korun pro dítě.

Podobně na tom je i letní plovárna v Českých Budějovicích, která loni prošla kompletní obnovou. Kromě obří skluzavky jsou tu i vodní atrakce. „Sezóna je zatím špatná,“ sdělila Právu mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová. A to má plovárna tu výhodu, že je ohřívaná na 26,5 stupně.

Koupání plus zábava táhnou

Zcela jinak hodnotí sezónu v olomouckém aquaparku. „Přišlo o 14 tisíc lidí víc než loni. Máme jak venkovní, tak i vnitřní areál, nevadí nám příliš ani nepříznivé počasí,“ řekl Právu Dalibor Přikryl, hlavní manažer tohoto centra vodní zábavy.

Za devadesát minut tu dospělý zaplatí 130 korun, děti od nuly do 90 Kč podle věku. Mohou se vyřádit na mnoha atrakcích. „Oblíbený je u nich například 123 metrů dlouhý tobogán, který mohou sjíždět na gumových duších nebo bez nich, masážní bazén a také spacebowl s turbo skluzavkou, který je jediným na Moravě,“ uvedl manažer.

Pro rodiče s dětmi tu pořádají mj. soutěže, malí návštěvníci si mohou zaskotačit při minidiscoshow. Mezi novinky patří aquazorbing, chůze po vodní hladině ve velké nafukovací kouli, kterou mohou lidé vyzkoušet každé úterý a čtvrtek, či mini školka.

Spokojeni jsou i v aquaparku v Hranicích na Přerovsku. „V průběhu července jsme měli návštěvníků zhruba jako loni. Horší to ale bylo ve venkovním bazénu,“ informovala vedoucí hranické plovárny Iva Macurová.

Za 65 korun na hodinu základního tarifu nabízejí různé atrakce. „V plaveckém nebo relaxačním bazénu a na stometrovém tobogánu se vyřádí všichni, děti i dospělí. Přes velkou konkurenci plováren v okolních městech je mezi návštěvníky i mnoho lidí odjinud, co v okolí tráví dovolenou,“ doplnila Macurová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám