Hlavní obsah

ČNB o růstu ekonomiky: letos zlepšení, příští rok zhoršení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro letošní rok na 2,1 procenta z předchozích 1,5 procenta. Pro příští rok naopak centrální banka zhoršila mimo jiné kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty odhad růstu HDP na 2,2 procenta z předchozích 2,8 procenta.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Růst ekonomiky bude letos podle guvernéra ČNB Miroslava Singera ovlivněn rozpočtovými úsporami, odezněním investic do zásob a zpomalením růstu zahraničních ekonomik poptávky. K výraznějšímu růstu dojde podle guvernéra až v roce 2013, kdy by měla tuzemská ekonomika stoupnout o 3,8 procenta.

Hlavní rizika, která by mohla ohrozit odhadovaný vývoj, jsou podle Singera vyrovnaná. Proti růstu cen by mohl působit vývoj úrokových sazeb v zahraničí, které by mohly být nižší, než očekává ČNB. Ve prospěch růstu cen může působit slabší kurz koruny.

Ministerstvo financí před několika dny zlepšilo pro letošní i příští rok odhad růstu české ekonomiky, a to na 2,5 procenta v obou letech. Loni ekonomika stoupla o 2,3 procenta.

Bankovní rada ČNB rovněž ve čtvrtek ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku loňského května na historickém minimu 0,75 procenta. Analytici tento krok očekávali.

Reklama

Výběr článků

Načítám