Hlavní obsah

Vedro komplikuje dopravu na železnici, rychlíky nahrazují autobusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vysoké teploty přinutily Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) na 139 tratích snížit režim rychlosti, případně zvýšit dohled nad kvalitou upevňovadel kolejnic. Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského si snížení rychlosti na trati mezi Brnem a Přerovem vyžádalo nahrazení šesti rychlíků autobusovou dopravou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak uvedl mluvčí SŽDC Pavel Halla, teplotní pomalé jízdy jsou zaváděny každoročně, na vině je pak stárnutí infrastruktury.

Snížení rychlosti může podle Hally v extrémním případě dosáhnout až k povolenému průjezdu rychlostí pět až deset kilometrů v hodině, obvyklé je však snížení na rychlosti mezi 30 až 50 kilometry.

Omezení rychlosti se týkají zejména problematických míst, například u mostů, přejezdů a propustků, které jsou mnohdy dlouhé jen desítky metrů.

Ve vysokých teplotách hrozí špatně uchycené kolejnice vybočením. Červnová kontrola zjistila nejvíce poškození úchytů na trati mezi Brnem a Přerovem, kde na traťovém úseku Ivanovice – Vyškov a Vyškov – Luleč objevila závady na 65 procentech úchytů kolejnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám