Hlavní obsah

Na poplatcích letos vydělaly české banky už 20 miliard

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvacet miliard korun, to je částka, na kterou si letos už přišly české banky v souvislosti s nejrůznějšími bankovními poplatky. Vyplývá to z počítadla čistých výnosů z poplatků a provizí tuzemských bank zveřejněného na serveru Bankovnipoplatky.com.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Počítadlo bankovních poplatků a provizí vychází z výkazu zisků a ztrát v českém bankovním sektoru v roce 2010, konkrétně z výnosů z poplatků a provizí očištěném o náklady na poplatky a provize, tedy takzvané čisté výnosy přepočtené na vteřiny,“ uvádí server.

Podle serveru se lze domnívat, že vybraná částka je v reálu ještě vyšší. "Tomu nasvědčují i výnosy z poplatků a provizí v prvním čtvrtletí letošního roku, kdy čisté výnosy stouply oproti stejnému období minulého roku o 2,7 procenta (z 9,243 miliardy korun v prvním čtvrtletí roku 2010 na 9,491 miliardy korun za první tři měsíce letošního roku)," připomněly Bankovnipoplatky.com.

Loni poplatky bankám vynesly víc než předloni

V celém bankovním sektoru se v minulém roce na poplatcích vybralo přes 38,3 miliardy korun, tedy o 5,19 procenta více než v roce 2009. Banky si do zisku s každou vteřinou připsaly 1216 korun čistých bankovních poplatků, což je o 60 korun více rok předtím.

Nejvíce na bankovních poplatcích loni vydělala Česká spořitelna, která tak utržila přes 12 miliard korun, následovaná Komerční bankou (přes osm miliard korun) a ČSOB (téměř 5,5 miliardy korun). Pokud se tato částka dále rozklíčuje, tak například u České spořitelny jde o více než 33 miliónů korun denně, tedy 386 korun za sekundu.

Anketa

Změnili jste už účet kvůli výši bankovních poplatků?
Ano
43,3 %
Ne, ale přemýšlím o tom
53,8 %
Ne, nevadí mi to
2,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3079 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám