Hlavní obsah

Euro po slabé statistice z eurozóny klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská měna v úterý na trzích klesala vůči dolaru a zastavila tak růst, který trval šest seancí. Důvodem jsou slabé statistické údaje z eurozóny a strach z úvěrových problémů v Číně. Ztráty eura jsou však nízké díky očekávání, že Evropská centrální banka na svém čtvrtečním zasedání opět zvýší úrokové sazby.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V 18:20 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,47 procenta na 1,4474 USD. Minulý týden euro vůči dolaru zpevnilo o více než dvě procenta a zaznamenalo tak nejvyšší týdenní růst od ledna. Kurz eura k jenu zůstal téměř beze změny na 117,41 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o půl procenta na 81,13 JPY.

Z trhu se zcela nevytratily ani obavy z dalšího vývoje v Řecku. Ministři financí eurozóny sice schválili uvolnění 12 miliard eur ze slíbeného úvěru, které odvrátily hrozbu bankrotu, strach z dlouhodobého vývoje v zemi však stále přetrvává. Ministři financí nyní jednají o druhém balíku pomoci až 110 miliard eur.

Pokles eura způsobila zpráva, že sektor služeb v eurozóně zpomalil a aktivita v sektoru je nyní nejslabší od října. Maloobchodní obrat v eurozóně pak v květnu klesl o 1,1 procenta a pokles byl mnohem vyšší, než se čekalo. Zprávy snížily zájem investorů o investice do rizikovějších měn.

Čínská média v úterý uvedla, že Čína by mohla tento víkend zvýšit úrokové sazby. Agentura Moody's pak varovala, že úvěrové problémy místních samospráv v Číně mohou být mnohem horší, než se původně čekalo, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám