Hlavní obsah

Rusko odstřihlo Bělorusko od dodávek elektřiny kvůli dluhům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko o půlnoci na středu místního času zastavilo dodávky elektrické energie do Běloruska, protože Minsk nezaplatil faktury za poslední čtvrt rok. Uvedl to ruský vývozce elektřiny InterRAO. Ruské dodávky se na běloruské spotřebě elektřiny podílejí zhruba 12 procenty, připomněla agentura Reuters.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ruský podnik je připraven plně obnovit dodávky, jakmile z Běloruska přijdou peníze. "Od 00.00 (22.00 SELČ) byly dodávky do Běloruska sníženy na nulu," řekl mluvčí InterRAO Anton Nazarov.

"Čekáme na další splátku, po níž budeme schopni dodávky plně obnovit," dodal Nazarov podle agentury Reuters. Podle něj Bělorusko nyní dluží Rusku za březen, duben a květen 1,2 miliardy rublů (asi 725 miliónů Kč).

Není to poprvé

Rusko už v polovině června snížilo Bělorusku kvůli nesplaceným dluhům dodávky elektrické energie na polovinu. Bělorusko se letos propadlo do měnové krize a kvůli tomu nemá dostatek deviz na dovozy.

Rusko zastavilo dodávky elektřiny Bělorusku také počátkem loňského roku a obnovilo je až letos v únoru. Tehdy si odstavení podle Moskvy vynutily problémy v běloruské rozvodné síti.

Reklama

Výběr článků

Načítám