Hlavní obsah

Japonci chtějí v zemi snížit počet jaderných reaktorů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Téměř 70 procent Japonců se domnívá, že je ještě příliš brzy na opětovné spuštění jaderných reaktorů po jejich údržbě. Důvodem jsou podle nich zatím nedostatečná bezpečnostní opatření, jak uvedla agentura Reuters.

Foto: Reuters

Zničená fukušimská jaderná elektrárna

Článek

Podle průzkumu deníku Nikkei se 47 procent dotázaných vyslovilo za snížení počtu jaderných elektráren, počet takto smýšlejících oproti květnu stoupl. V současné době je odstaveno 35 z celkem 54 reaktorů včetně šesti ve Fukušimě, vzdálené 240 kilometrů severně od Tokia, kterou v březnu zdecimovala masivní vlna tsunami v souvislosti s podmořským zemětřesením.

Odpor Japonců způsobuje, že místní samosprávy nechtějí vydat povolení na obnovení provozu jaderných elektráren, a to i přesto, že prošly údržbou a opravami.

Podle analytiků ostrovní zemi hrozí nedostatek energie, nárůst ceny za elektřinu a případné výpadky, především s nastávajícím létem. Před březnovou krizí ve Fukušimě se jaderné elektrárny v Japonsku podílely na výrobě elektřiny asi 30 procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám