Hlavní obsah

Cena ropy padá strmě dolů, benzín a nafta nezlevňuje

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena ropy zažívá na světových trzích jízdu směrem dolů. Barel severomořského Brentu se zastavil na zhruba 108 dolarech, americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se dostala k 90 dolarům. Podle analytiků oslovených Novinkami by to však s cenami pohonných hmot u tuzemských stanic příliš zahýbat nemělo, navíc pokud půjde jen o krátkodobý výkyv.

Článek

K propadu cen ropy přispěla zpráva, že Mezinárodní agentura pro energii (IEA) uvolní strategické rezervy 60 miliónů barelů, jak uvedla agentura Reuters.

Injekci ve výši 60 miliónů barelů vysvětluje IEA tím, že chce vyvážit propad dodávek z Libye, významného ropného producenta, zmítaného již několik měsíců občanskou válkou. Libyjská ztráta do konce května činila podle IEA přibližně 132 miliónů barelů.

„Do cen ropy se promítly nepříznivé údaje ze Spojených států, jako třeba zvýšená nezaměstnanost nebo snížený odhad růstu tamní ekonomiky,“ uvedl pro Novinky analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Rychleji to jde nahoru než dolu

Podle Hatlapatky se dá jen těžko odhadnout, jaký bude další vývoj na světových trzích. „Pokud by pokles pokračoval ke stodolarové hranici a trval by delší dobu, v řádu týdnů, šlo by uvažovat o snížení cen pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic o přibližně 50 až 60 haléřů,“ naznačil analytik.

Nějakému výraznému propadu cen pohonných hmot v Česku příliš nevěří ani analytik společnosti Akcenta CZ Miroslav Novák. „Pumpaři mají na jistou dobu dopředu nasmlouvané ceny, navíc ceny vždycky klesají o hodně pomaleji, než stoupají,“ zhodnotil situaci pro Novinky.

Podle Nováka dost záleží i na vzájemném kurzu dolaru a koruny. „Když padá cena ropy, většinou posiluje dolar, což také brání výraznějšímu zlevňování pohonných hmot v Česku,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám