Hlavní obsah

Češi vzali v květnu hypotéky útokem, bylo jich nejvíc za poslední tři roky

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Banky v Česku poskytly v květnu 6741 nových hypoték na bydlení, což představuje největší počet za poslední tři roky, konkrétně od června 2008. Vyplývá to z ukazatele Fincentrum Hypoindex. Úrokové sazby v květnu znovu lehce poklesly na 4,24 procenta.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Banky se také v květnu snažily hýčkat své klienty. U GE Money Bank lze získat výpis z katastru nemovitostí zdarma.

ČSOB a Poštovní spořitelna snížily úrokové sazby u některých hypoték. Do konce června nabízí Volksbank například garantované sazby pro hypotéky se splatností do 10 let ve výši 4,09 procenta.

"Mírný pokles sazeb byl rovnoměrně rozdělen mezi vliv změny sazeb a změnu struktury fixací. Z hlediska změny sazeb byl pokles podpořen snížením variabilních sazeb, tříletých fixací a ostatních sazeb, opačně však působil růst sazeb pětiletých fixací," připomněl analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl s tím, že v květnu měly úspěch hypotéky s variabilním úročením.

Značný pokles v poskytování hypoték nastal v roce 2009 v souvislosti s globální úvěrovou krizí. Opatrný nárůst pak přinesl až rok 2010, přesto i v tomto roce byla patrná jistá stagnace poptávky v důsledku všeobecné hospodářské nejistoty. Výraznější nárůst lze zaznamenat v druhé polovině 2010 s přetrvávajícím trendem do letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám