Hlavní obsah

Zdražování sáhlo Slovákům hodně do peněženek

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slováky letos tvrdě zasáhlo zdražování potravin, dopravy a bydlení. Inflace roste v zemi už pátý měsíc po sobě. V květnu poskočily ceny o čtyři procenta.

Foto: Profimedia.cz

Slovensko se potýká s razantním zdražováním.

Článek

„Z důchodu 320 eur (asi 7721 korun) měsíčně nevyjdu. Nájemné mi platí děti, ale když zaplatím účty za topení a uhradím jídlo, na konci měsíce mi nezůstane nic,“ stěžuje si Oľga Drahnová z Bratislavy. Loni dokázala ze skromného důchodu něco ušetřit, ale letos to prostě nejde.

„Sleduji ceny potravin a při každé návštěvě obchodu je vidět, jak někde přidali cent, jinde dva. Ono se to nezdá, ale v měsíčním rozpočtu je to citelné,“ dodává. S nelibostí konstatuje, že víc utrácí hlavně za mléčné výrobky a maso. „Brambory šly taky hodně nahoru, aspoň v létě čekám tradiční pokles cen zeleniny a ovoce,“ dodává.

Dražší benzín se promítl do dražší dopravy. „Do práce dojíždím a doprava společně s potravinami zatěžují náš rodinný rozpočet nejvíc,“ líčí situaci Peter Onufrej z obce nedaleko Nitry. „Do škol dojíždějí i obě děti. Manželka je učitelka a ve školství se platy letos snížily – a to i předtím byly hodně nízké. Věřte, musíme obrátit každé euro, abychom vyšli,“ uvedl.

Čeká se další zrychlení inflace

Zdražování trápí celou Evropu, protože z největší části ho ovlivňuje vývoj na komoditních trzích. Narostly ceny ropy i zemědělských položek, které mají přímý vliv na ceny potravin.

Analytici však upozorňují, že růst cen na Slovensku zčásti zrychlila také úsporná opatření vlády premiérky Ivety Radičové. Podle nich čeká Slováky na podzim zdražování tepla a plynu.

„Inflace se může na podzim opět zrychlit v souvislosti s rozhodnutím regulačního úřadu o cenách energií,“ cituje server aktualne.sk analytičku Slovenské spořitelny Máriu Valachyovou.

Opozice bije na poplach

Opoziční strana Smer-soc. dem. expremiéra Roberta Fica ze skokového zdražení viní vládní kabinet. „Čísla o vývoji cen potvrzují, že na Slovensku máme špatnou vládu,“ prohlásil Fico.

Opozice žádá svolání mimořádné schůze parlamentu ke zdražování. „Nikdy v životě jsem se nesetkal mezi lidmi s takovou nespokojeností,“ upozornil šéf opozice.

Fico kritizoval, že vládní koalice svolala mimořádnou schůzi parlamentu k volbě generálního prokurátora, místo aby řešila zdražování. „Žádáme je, aby předstoupili před poslance a řekli, co chtějí dělat,“ dodal Fico.

Růst cen o čtyři procenta je podle opozice překonáním psychologické hranice. „Tempo růstu je vyšší, než je průměr v Unii. Je dvakrát rychlejší než v sousední ČR,“ zdůraznil Fico.

Reklama

Výběr článků

Načítám