Hlavní obsah

V Šanghaji zavřou kvůli nedostatku elektřiny továrny i obchody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanghaj

Skoro 25 000 továren a zřejmě i 3000 kanceláří a nákupních center v čínské obchodní metropoli Šanghaji zůstane v nejteplejších letních dnech zavřeno. Důvodem jsou problémy s dodávkami elektrické energie, jejíž nedostatek řeší Čína již od března kvůli vleklému suchu a nárůstu cen uhlí. Informaci přinesl v pondělí zpravodajský server BBC News.

Článek

"Rozvodná síť elektrické energie sloužící čínské finanční metropoli nedokáže uspokojit maximální poptávku," uvedly šanghajské úřady s tím, že elektřina bude muset být při vysokých teplotách na příděl.

Opatření vejdou v platnost v okamžiku, kdy rtuť teploměrů vystoupá na 37 stupňů Celsia, což v létě nebývá v devatenáctimiliónové Šanghaji vůbec neobvyklé. "Když dochází elektřina, prioritou jsou pro nás domácnosti," odůvodnily výzvu úřady.

Asi 80 procent elektřiny v Číně pochází z tepelných elektráren, které se ale potýkají s nárůstem cen uhlí z počátku letošního roku. Hydroelektrárny zase po vlně sucha sužuje nedostatek vody. Zlepšení situace v tomto ohledu přinesly silné srážky v uplynulých dnech, které ovšem současně na některých místech Číny způsobily katastrofální záplavy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám