Hlavní obsah

Sluneční letoun Solar Impulse se vydal podruhé z Bruselu do Paříže

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Po neúspěšném sobotním pokusu kvůli špatnému počasí se letoun na solární pohon Solar Impulse vydal v úterý podruhé na vzdušnou pouť z Bruselu do Paříže. V hlavním městě Francie je na mezinárodní letecké show očekáván jako speciální host, jak připomněla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Solární letadlo vzlétlo z BruseluVideo: Reuters

 
Článek

Letoun švýcarské výroby se vznesl do vzduchu v pět hodin ráno, v Paříži by měl přistát s průměrnou hodinovou rychlostí asi 70 kilometrů za hodinu ve 21.30 hodin. Rozhodně tak není hrozbou pro komerční dopravní letouny, kterým trasa mezi Bruselem a Paříží trvá něco přes hodinu.

Letadlo Solar Impuls má rozpětí křídel 64 metrů, jeho hmotnost činí jen 1600 kilogramů. Pohání ho čtyři elektrické motory a může letět i v noci. Křídla pokrývá 12 000 fotovoltaických článků.

Solar Impuls byl vytvořen švýcarským konstruktérem Bertrandem Piccardem, který má za sebou v roce 1999 úspěšný oblet zeměkoule ve speciálně upraveném balónu. Tým kolem Piccarda se chystá v roce 2013 s obdobným, o něco větším letadlem podniknout cestu kolem světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám