Hlavní obsah

Financování Řecka pokračuje, eurozóna se shodla na další pomoci

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Špičky eurozóny se shodly na novém záchranném programu pro Řecko v délce trvání tří let, tedy do poloviny roku 2014. Informoval o tom server BBC s tím, že Řecko s touto formou pomoci souhlasí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tento nový záchranný program by měl nahradit dosavadní balík ve výši 110 miliard eur, jehož platnost končí v polovině roku 2013. Na novém programu se mají částečně podílet také investoři ze soukromého sektoru.

Plán předpokládá, že Řecko v rámci úsporných opatření ušetří 6,4 miliardy eur a urychleně rozběhne privatizační program, který by měl přinést dalších 50 miliard eur.

Jistota na letošek a příští rok

Přesná suma nové pomoci nebyla zveřejněna. Jak uvedl zdroj citovaný agenturou Reuters, mělo by jít o pokrytí finančních potřeb Řecka na tento a příští rok.

Detaily nového plánu budou doladěny do 20. června, kdy se sejdou ministři financí eurozóny, pak by mělo dojít k definitivnímu podpisu. „Požehnat“ celé věci bude patrně muset také Mezinárodní měnový fond a Evropská centrální banka.

Řecko v důsledku razantních škrtů ve výdajích a zvyšování daní čelí množstvím demonstrací. V pátek demonstrující například vyzývali ke svolání generální stávky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám