Hlavní obsah

Tržby v maloobchodě rostly díky prodeji aut a potravin

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Maloobchodníkům vzrostly v dubnu tržby meziročně na 2,7 procenta. Na růstu tržeb se podepsal především prodej motorových vozidel a potravin, nápojů a tabákových výrobků. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). V březnu rostly maloobchodní tržby o 2,1 procenta, v únoru pak o 6,5 procenta.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Maloobchodníkům rostly tržby i díky prodeji aut.

Článek

„Maloobchodní tržby v dubnu vzrostly meziročně víceméně v souladu s očekáváním, trh totiž očekával růst o 2,8 procenta,“ uvedl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank, který se přesto domnívá, že se na dubnových tržbách více podepíše slábnoucí prodej automobilů.

„Česko se řadí k zemím Evropské unie, kde tržby rostou,“ připomněl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit s tím, že například v Polsku vzrostly tržby meziročně o 18,6 %, v Německu o 3,6 %. Důležitá je podle něj především ochota spotřebitelů nakupovat.

„Nejistota a strach z utrácení z lidí pomalu opadávají a zákazníci se postupně vracejí do obchodů,“ dodal Kozub.

Podle analytika Miroslava Frayera z Komerční banky však situace na trhu práce prozatím nenahrává výraznějšímu zlepšování v prodejích maloobchodníků. „Mnoho lidí se stále potýká s nedostatkem práce a míra nezaměstnanosti se drží na vysokých úrovních,“ sdělil Frayer.

Nepříznivým faktorem pro vývoj v letošním roce by měla být také probíhající fiskální restrikce. Menší ochota bank v poskytování spotřebitelských úvěrů maloobchodním tržbám rovněž nepřidává.

Reklama

Výběr článků

Načítám