Hlavní obsah

Pětina Čechů neušetří měsíčně vůbec nic

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celkem 18 procent obyvatel neušetří měsíčně ani korunu, část z nich dokonce nevyjde s příjmy a financování řeší přechodnými půjčkami. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos Tambor pro letošní ekonomické fórum Zlatá korunu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Více než polovina domácností (54 %) v České republice má problémy měsíčně ušetřit významnější částky, většina příjmu je spotřebována na běžné platby, výdaje a nákupy.

Třetina Čechů (36 %) ušetří měsíčně alespoň částku do 1000 Kč, desetina populace pak nad 5000 Kč měsíčně.

Pokud lidé něco ušetří, většinou tyto prostředky ukládají do banky na spořící nebo běžné účty, pouze desetina populace (11 %) investuje do nákupu podílových fondů, dluhopisů, akcií a dalších cenných papírů.

Výše měsíčních úspor je závislá na více faktorech. Určuje ji pohlaví, kdy více ušetří muži. Dále pak věk (nejvyšší úspory jsou dosaženy ve věkové kategorii 35 až 44 let), dosažený stupeň vzdělání (čím vyšší vzdělání, tím vyšší měsíční úspory) a celková výše čistého příjmu v dané domácnosti.

Anketa

Kolik ušetříte za měsíc?
Nic
55,1 %
Částku do 1000 Kč
11,2 %
Částku do 5000 Kč
14 %
Částku nad 5000 Kč
19,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4829 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám