Hlavní obsah

Doprava v centru Ostravy zkolabovala, řidiči MHD druhý den stávkují

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Masivnějším a organizovanějším způsobem odstartovali druhý den stávky demonstrující řidiči městské dopravy v Ostravě. Ve čtvrtek o půl sedmé ráno se jich sešlo téměř pět stovek, což je téměř dvojnásobný počet oproti středě, v centru Ostravy před Ředitelstvím dopravního podniku.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Zaměstnanci Dopravního podniku Ostrava pokračovali ve čtvrtek ve stávce.

Článek

V centru města řidiči vytvořili zástupy po dvojicích a dlouhá mnohametrová stonožka pískajících, troubících a skandujících zaměstnanců ostravského dopravního podniku se vydala do ulic města.

„Vyzývám všechny předáky, aby své zaměstnance upozornili na pokojný průběh našeho pochodu k Nové radnici. Nechceme žádné potyčky se stávkokazy, budeme na ně jen volat, aby se k nám přidali, že to děláme i pro ně. Někteří jsou v nepříjemných životních situacích a jedou na doraz, snaží se uživit své rodiny, tak jako my všichni. Jsem rád, že jsme se dnes sešli ve větším počtu než včera,“ promlouval přes megafon ke stávkujícím řidičům, technickým pracovníkům a revizorům z dopravního podniku šéf odborů Ivo Protivínský.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Stávka v dopravě v Ostravě trvá už druhý den.

Na Nádražní ulici stávkující dopraváci za vyšší mzdy zablokovali dopravu projíždějícím tramvajím stejně jako v první den stávky. Vzhledem k tomu, že jich však bylo mnohem více a šli ve dvojstupech, tak dokázali ulici křižovat najednou na více místech. Na místo nakonec dorazila také policie, která se snažila demonstranty rozdělit a zajistit nepřetržitou dopravu.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Tramvaje v ostravské Nádražní ulici stály.

„Auta a cyklisty pouštějte, blokujte jen tramvaje!“ volali stávkující a na upozornění policistů někteří příliš nedbali. Policie proto musela také pár demonstrantů zadržet. Například kvůli tomu, že je neuposlechl a nezůstal stát před přechodem.

„Vysvětloval jsem jim, že jsme konec průvodu, že nás roztrhají, ať nás pustí. Ale marně. Chtěli mě odvést, ale nakonec jsem jim ukázal občanku a domluvili mně. Emoce jsou vypjaté na všech stranách,“ vysvětloval stávkující řidič.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Stávka v dopravě v Ostravě trvá už druhý den.

Stávka je neomezená, začala úterní půlnocí. Zatím se neví, kdy skončí. Během šestiměsíčního vyjednávání se odbory se zaměstnavatelem nedohodli na růstu mezd. Odboráři trvají na pětiprocentním navýšení, podnik s městem nabízí zvýšení letos i v příštím roce jen o 1,5 procenta, což je pro stávkující nepřijatelné.

Reklama

Výběr článků

Načítám