Hlavní obsah

EU nalezla shodu ohledně zátěžových testů jaderných reaktorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropské unii se po složitých a zdlouhavých jednáních podařilo dohodnout na tom, jakou podobu by měly mít zátěžové testy evropských jaderných zařízení. Uvedly to diplomatické zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Jaderný reaktor

Článek

Testy jaderných reaktorů jsou reakcí na březnové zemětřesení u japonského pobřeží a následnou ničivou vlnu tsunami, která způsobila vážná poškození tamní jaderné elektrárny Fukušima.

Potíž při unijních jednáních nebyla s tím, že by se testy měly v EU uskutečnit, neboť na tom se unie byla schopna dohodnout už dříve. Komplikace způsobovalo to, jakou konkrétní podobu by měly mít. Detaily zatím nejsou k dispozici, představit by je měl eurokomisař Günther Oettinger.

Rozdílné názory panovaly například v rozsahu testů, tedy v tom, zda by měly být na evropské úrovni zkoumány i třeba hrozby teroristických útoků. To prosazovala komise, zatímco regulátoři z některých zemí, například z Francie, byli proti a prosazovali, aby si takové scénáře prošetřovaly samotné země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám