Hlavní obsah

Česku hrozí pokuta 180 miliónů za erozi půdy, mohlo být ještě hůř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Evropská komise navrhla Česku kvůli erozi zemědělské půdy pokutu 180 miliónů korun. Ministerstvo zemědělství (MZe) nyní rozhodnutí Evropské komise studuje a nevyloučilo odvolání. Uvedla to mluvčí MZe Tereza M. Dvořáčková, podle níž mohla být sankce mnohem vyšší, avšak díky aktivitě ministerstva je na spodní hranici možného rozpětí.

Foto: Profimedia.cz

Vodní eroze půdy

Článek

„EK sankce navrhuje ještě za minulé období 2006 až 2008, kdy byla pravidla správné zemědělské praxe v ČR nastavena tak benevolentně, že v tomto okamžiku čelíme reálné hrozbě pokuty. Návrh EK nyní detailně vyhodnocujeme a následně zvážíme možnosti odvolání,“ informoval ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Fuksa zároveň upozornil, že po jeho nástupu do funkce byly podmínky hospodaření na zemědělské půdě výrazně zpřísněny, čímž MZe předešlo vyšší pokutě ze strany Evropské unie. "Sankce původně hrozila více než miliardová. Jen díky aktivitě a intenzivnímu vyjednávání ve spolupráci se stálým zastoupením se nám podařilo odvrátit nejhorší," připomněl Fuksa.

Podle vládního nařízení je nyní v Česku ohroženo erozí 44,62 procenta z celkové rozlohy orné půdy. Poškození tedy hrozí na 1 136 548 hektarech. Podle dřívějších vyjádření Svazu vlastníků půdy přicházejí její majitelé v důsledku eroze o půdu v hodnotě až desítek miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám