Hlavní obsah

Březnový zahraniční obchod skončil nejvyšším přebytkem od roku 1993

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výsledky zahraničního obchodu v březnu analytiky překvapily. Přebytek dosáhl 21,5 miliardy korun a byl meziročně o 4,2 miliardy vyšší. Číslo je nejvyšší od roku 1993. Analytici počítali s číslem kolem 15 miliard.

Článek

Podnikům v České republice se daří stále vyvážet především stroje a dopravní prostředky. Bilance v březnu vzrostla meziročně o 19,5 procenta. Vzrostl i vývoz výpočetní techniky a spotřebičů.

"Deficit se prohloubil u minerálních paliv, z čehož nejvíce vzrostl dovoz ropy (o 34,7 procenta a zemního plynu (o 16,5 procenta)," uvedl v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Obchodní bilance se státy EU skončila přebytkem 63,7 miliardy korun. Naopak schodek s mimounijními státy se prohloubil na 42,2 miliardy. Právě ze státu mimo EU dováží ČR suroviny jako je zemní plyn či ropa.

Dovoz se v březnu zvýšil o 17,4 procenta, vývoz o 17,9 procenta. "Na takto pozitivním výsledku se výrazně podepsal fakt, že dovozy rostly pomaleji než bylo očekávání trhu. Analytici očekávali růst importu o 20,5 procenta, skutečnost však činila 17,4 procenta, export pak rostl o 17,9 procenta. V březnu tedy předstihlo tempo růstu exportu tempo růstu importu," uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Reklama

Výběr článků

Načítám