Hlavní obsah

Nejcennější světovou značkou se chlubí firma Apple

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Nejcennější firemní značkou v hodnotě 153 miliard dolarů (asi 2,6 biliónu korun) se letos může chlubit výrobce počítačů a mobilních telefonů Apple, který z prvního místa odsunul internetovou společnost Google. Na třetím místě skončila počítačová firma IBM. Uvedla to společnost Millward Brown ve svém žebříčku stovky nejdražších značek BrandZ, jejichž celková hodnota dosáhla 2,4 biliónu dolarů.

Článek

Apple se podle Petera Walshe, který u Millward Brown řídí výzkum globálních značek, vyznačuje vynikajícími produkty a pečlivou pozorností k detailům. Díky tomu jsou jeho výrobky stále viditelnější v podnikovém prostředí, a Apple se tak může nyní chovat jinak než běžní výrobci spotřební elektroniky.

"Apple překračuje pravidla z hlediska modelu stanovování cen. Dělá to, co dělají luxusní značky, kde čím je cena vyšší, tím více to podporuje a zvyšuje touhu po produktu," řekl Walsh agentuře Reuters. Hodnota značky Apple se na tržní hodnotě celé firmy podílí téměř polovinou.

Americká dominance

Z deseti nejcennějších značek patří plných devět americkým firmám. Šest jich patří do sektoru technologií a telekomunikací – druhý Google, třetí IBM, pátý Microsoft, sedmá AT a devátý China Mobile, jediný mimoamerický zástupce. Mezi ně se vklínily na čtvrté místo McDonald´s, Coca-Cola na šesté, Marlboro na sedmé a General Electric na desáté místo.

Do žebříčku stovky nejcennějších značek BrandZ letos vstoupil Facebook a zaujal hned 35. místo s hodnotou 19,1 miliardy dolarů. Pozici nejcennější automobilové značky dobyla zpět Toyota, která se vzpamatovala z loňských masových svolávání vozů k opravám.

Deset nejcennějších značek světa (v miliardách dolarů)
1.Apple (153,285)
2.Google (111,498)
3.IBM (100,849)
4.McDonald’s (81,016)
5.Microsoft (78,243)
6.Coca Cola (73,752)
7.AT (69,916)
8.Marlboro (67,522)
9.China Mobile (57,326)
10.GE (50,318)
Zdroj: Millward Brown

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám