Hlavní obsah

Česká ekonomika poroste stále víc, předpokládá ministerstvo financí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Chmury na tváři ohledně vývoje české ekonomiky by měly zahnat výsledky pravidelného průzkumu ministerstva financí (MF) sestavovaného na základě prognóz 19 tuzemských odborných institucí. Domácí ekonomika v letošním roce poroste v průměru o dvě procenta, v roce 2012 pak přidá v tempu o 2,8 procenta a její spanilá jízda tím rozhodně neskončí.

Článek

Budoucnost by měla z pohledu ekonomického růstu Česka vypadat příznivě a například v roce 2014 tuzemská ekonomika zrychlí růst až na 3,3 procenta.

Ekonomické oživení by přitom mělo být podle průzkumu taženo spíše růstem produktivity práce s omezenou tvorbou nových pracovních míst. Podle odhadů by růst zaměstnanosti v letech 2011 až 2014 neměl přesáhnout 0,3 procenta.

Nižší nezaměstnanost a vyšší platy

Míra nezaměstnanosti by přitom měla letos podle výběrového šetření pracovních sil činit 7,1 procenta, a dosáhnout tak vrcholu. V roce 2012 by se měla nezaměstnanost snížit na 6,8 procenta a pod sedmiprocentní hranicí zůstat i v následujících letech.

Průměrná míra inflace by se měla po celé sledované období, tedy až do roku 2014, držet v tolerančním pásmu kolem dvouprocentního inflačního cíle České národní banky.

Mzdy a platy by v letošním roce měly vzrůst o 2,2 procenta a i v dalších letech si udrží vzestupnou tendenci. S rychlejším zvyšováním mezd a platů počítá MF v letech 2012 až 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám