Hlavní obsah

Soud vyplatil věřiteli H-Systemu 71 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský městský soud z majetku zkrachovalé společnosti H-System přednostně vyplatil zhruba 70 miliónů korun firmě Global Financial Restructuring, založené americkými majiteli. Podvedení klienti H-Systemu, kteří přišli dohromady zhruba o miliardu korun, nejspíš nedostanou nic. Uvedla to v pondělí televize Nova.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf H-Systemu Petr Smetka u soudu na archivním snímku

Článek

Firma Global Financial podle Novy uplatňovala původní pohledávku Komerční banky (KB).

"Mohu potvrdit, že městský soud v Praze dal souhlas správci konkurzní podstaty k vyplacení výtěžku zpeněžení pro odděleného věřitele," řekla mluvčí soudu Martina Lhotáková.

Proti rozhodnutí soudu protestují podvedení zákazníci H-Systemu, kteří zatím nedostali žádnou finanční náhradu. Soud ale trvá na tom, že jednal správně.

Po založení H-Systemu v roce 1993 a po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy.

Každý zákazník zaplatil v průměru milion korun. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma přitom stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Šéf H-Systemu Petr Smetka podle soudů převedl peníze klientů na společnosti, které založil v 90. letech. Smetka si odpykává 12 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám