Hlavní obsah

Moody's snížila rating Portugalska, radí mu požádat o finanční pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila rating Portugalska o jeden stupeň z A3 na známku Baa1. Výhled však zůstává negativní, k dalšímu snížení ratingu by agentura ještě mohla sáhnout, jak uvedla agentura Reuters.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Odstoupivší portugalský premiér José Sócrates

Článek

Moody's uvedla, že nová portugalská vláda, která vzejde z červnových voleb, by měla bezodkladně požádat o mezinárodní finanční pomoc. Podle agentury jsou současné náklady na financování portugalských dluhů blízko neudržitelné úrovně, a to i v krátkodobém časovém horizontu.

Snížení ratingu na známku Baa1 znamená, že Moody's hodnotí závazky Portugalska o dva stupně výše než konkurenční agentura Standard & Poor's. Hodnocení je ale stupeň pod známkou, kterou Portugalsku přiznala agentura Fitch Ratings.

Začíná převažovat názor, že pyrenejská země se nevyhne osudu Řecka a Irska a bude nucena požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o pomoc. Po rezignaci premiéra José Sócrata koncem března jsou nové volby vypsány na 5. června. Do této doby se Portugalsko bude nacházet v patové situaci, neboť odcházející vláda má pouze omezené pravomoci.

Do 9. dubna musí země refinancovat dluh ve výši 4,3 miliardy eur, v červnu ji pak čeká platba 4,9 miliardy eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám