Hlavní obsah

Slovensko se soudí se soukromou firmou o dvě a půl miliardy korun

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Pokud Slovensko prohraje soud se soukromou firmou, bude muset zaplatit 100 miliónů eur (asi dvě a půl miliardy korun). Podle televize Markíza ministerstvo financí už v tomto případě prohrálo všechny soudní pře a obrátilo se k poslední možné instanci, k Nejvyššímu soudu.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Spor začal v roce 2004, kdy celníci zadrželi údajně nelegální alkohol. Vyšetřování však ukázalo, že v tomto případě zákon porušen nebyl. Firma zažalovala stát za ušlý zisk a zrušené kontrakty.

„Mohu potvrdit, že ministerstvo vede soudní spor, v němž jde o velké peníze. Ministerstvo financí dělá všechno proto, aby ochránilo veřejný zájem,“ uvedl mluvčí resortu Martin Jaroš.

Soukromé firmě dal za pravdu okresní i krajský soud. Od povinnosti vyplatit tuto obrovskou částku zachránilo stát pouze dovolání generálního prokurátora k Nejvyššímu soudu. Termín pojednávání zatím nebyl stanoven.

Firma, která se soudí se státem, údajně patří ruským občanům, kteří měli být zapleteni do nedávné střelby v Bratislavě. Podle obchodního rejstříku ji vlastní firma z Panenských ostrovů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám