Hlavní obsah

Ministerstvo financí začne zveřejňovat dokumentaci k veřejným zakázkám

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo financí (MF) začne od pátku zveřejňovat veškerou dokumentaci k veřejným zakázkám na internetu. Informoval o tom mluvčí MF Ondřej Jakob.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Toto opatření přispěje k větší transparentnosti vynakládání prostředků daňových poplatníků a jedná se o postup, který by měly dodržovat všechny veřejné instituce na základě programového prohlášení vlády,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Současný zákon o veřejných zakázkách tuto povinnost zatím nestanovuje. „To však není argument, proč veškerou dokumentaci o výběrových řízeních a smluvním vztahu s jejich vítězi nepodrobit veřejné kontrole,“ dodal Kalousek.

Výjimkou jsou arbitráže

Výjimku představuje dokumentace, která se týká tzv. mezinárodních arbitráží, kde by mohl stát ohrozit svoji pozici, a zakázky malého rozsahu. Od 1. července pak budou na internetu zveřejňovány i zakázky od 200 000 Kč.

Materiály ke starším veřejným zakázkám a novým zakázkám malého rozsahu (do 200 000 Kč) budou k dispozici na vyžádání podle zákona o poskytování informací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám