Hlavní obsah

Ve Spojených státech vznikne největší mobilní operátor

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Frankfurt

Americký telekomunikační operátor AT&T koupí konkurenční T-Mobile USA od německé společnosti Deutsche Telekom za 39 miliard dolarů (asi 673 miliard korun). Uvedl to server BBC s tím, že vznikne největší telefonní společnost nabízející mobilní služby ve Spojených státech.

Článek

Sloučená skupina by měla držet na trhu 43 procent, čímž se dostane i před současného lídra Verizon Wireless, který má 102 miliónů zákazníků. Podle agentury Reuters má AT 96 miliónů a drží druhé místo, T-Mobile USA je s 34 milióny zákazníků čtvrtý.

Dohoda potřebuje souhlas regulačních úřadů kvůli obavám, že by mohla vést k nárůstu cen.

Transakce omezí počet mobilních operátorů pokrývajících celé Spojené státy ze čtyř na tři. Skupina Public Knowledge zabývající se ochranou zájmů veřejnosti označila eliminaci jednoho z těchto čtyř operátorů za „nemyslitelnou“, jak uvedla agentura AFP.

„Známe výsledky podobných dohod. Jsou to vyšší ceny, menší možnost výběru a méně inovací,“ sdělil prezident skupiny Gigi Sohn.

Celá transakce by měla být dokončena během následujících 12 měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám