Hlavní obsah

Některé reaktory v EU neprojdou testy, tvrdí komisař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie má po událostech v Japonsku v plánu otestovat veškeré jaderné elektrárny. Na potřebě testů se v úterý shodli ministři a experti. V Evropě je nyní 143 jaderných reaktorů, podle komisaře EU pro energetiku Günthera Oettingera některé z nich nejpřísnější část zkoušek nesplní. Které by to měly být, ale neřekl.

Foto: Profimedia.cz

Dukovany patří podle testů mezi 13 procent nejbezpečnějších jaderných elektráren na světě.

Článek

Není tak jasné, zda měl na mysli konkrétní elektrárny, nebo mluvil jen obecně. "Zátěžové zkoušky, které Evropská unie provede na jaderných reaktorech, ukážou, že ne všechny splňují ty nejpřísnější bezpečnostní normy," řekl komisař ve vysílání francouzsko-německé televize Arte.

Jeho slova vyvolala tvrdou reakci Francie, která je v tomto oboru evropskou "mocností". "Pokud má komisař tak závažné informace, jak naznačuje, nechápu, že je neřekl dřív," uvedl pro Reuters tajemník francouzského ministra pro energetiku Eric Besson.

Francouzské reaktory tvoří třetinu kapacit pro výrobu elektřiny v Evropě. Jejich provozovatel, Electricité de France (EDF), už dříve podle ČTK například přiznal, že některé starší reaktory mají praskliny, ty ale na provoz nemají žádný vliv.

České jaderné elektrárny Dukovany a Temelín v minulosti zátěžovými zkouškami prošly. Dukovany patří mezi 13 procent nejbezpečnějších jaderných elektráren na světě.

Ministr průmyslu Martin Kocourek ve čtvrtek v Radiožurnálu uvedl, že země je připravena elektrárny dalším testům vystavit. Nesouhlasí ale s dříve deklarovaným postojem EU, že by se Unie měla snažit zbavit se závislosti na jaderné energetice. "Jaderná energetika se všemi problémy, které při ní mohou vznikat, je do budoucna dominantní zdroj, na který můžeme sázet, protože je bezemisní a zároveň nejlevnější zdroj elektrické energie,“ řekl Kocourek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám