Hlavní obsah

Odchod do důchodu se musí prodloužit, míní OECD

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Déle pracující občané, to je jediný způsob, jak mohou jednotlivé vlády zabezpečit fungování penzijních systémů. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Déle pracovat, i když se to lidem nemusí vůbec zamlouvat, je nejméně bolestivá varianta,“ řekla šéfka OECD pro sociální politiku Monika Queisserová s tím, že v opačném případě existuje riziko, že na vyplácení důchodů nebudou dostatečné příjmy.

V zemích spadajících do OECD je standardní věk odchodu do důchodu 65 let, ovšem mnoho lidí přestane pracovat dřív. Muži mají tendenci končit mezi 63 a 64 lety, ženy pak v 62 letech.

S prodlužující se průměrnou délkou života dřívější odchod do důchodu skončí a lidé budou muset pracovat přibližně do 66 let. Podle OECD by „efektivní“ odchod do důchodu měl být u mužů v 66,6 letech a u žen v 65,8 letech.

Francouzská rebelie

Kvůli zvýšení věku odchodu do důchodu se v loňském roce zmítala Francie dlouhou dobu ve vlně pouličních protestů a stávek. Nakonec francouzská vláda prosadila navýšení odchodu do důchodu o dva roky. Nárok na minimální důchod mají Francouzi od 62 let, až od 67 let pak mohou pobírat plnou penzi.

„Průměrná délka života roste ve většině zemí OECD, naopak porodnost klesá," připomněla ekonomka OECD Anna D'Addiová. "Je důležité, aby státy usilovaly o udržitelnost rozpočtu, aniž by však zapomínaly na podstatný cíl, a to zajištění dostatečných příjmů pro důchodce," dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám