Hlavní obsah

Češi by více zdanili bohaté, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby Češi měli možnost určit výšku daní, lidé s vysokými příjmy by platili zřejmě více než dnes. Přes 60 procent lidí považuje nynější zdanění bohatých za nízké, zatímco opačný názor zastává pouze osm procent dotázaných. Plyne to z výzkumu CVVM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Na dotaz, jak by se mělo lišit zdanění lidí s vysokým a nízkým příjmem, občané míní, že více vydělávající jedinci by měli platit mnohem (33 procent) či poněkud (37 procent) více.

"U české veřejnosti převládá postoj představující podporu více či méně progresivního zdaňování osobních příjmů," konstatovala agentura.

Střední třída si nestěžuje

Lidé s průměrnými příjmy mají nyní podle většiny dotázaných (52 procent) přiměřené daně, nicméně pro dalších 35 procent lidí je i toto daňové zatížení vysoké.

Agentura připomíná, že i přes nepatrný nárůst počtu těch, kdo považují daně v této skupině za vysoké, je toto číslo stále podstatně nižší než kdykoliv do roku 2008, kdy se pohybovalo kolem 40 procent dotázaných.

Pro lidi s nízkým příjmem jsou stávající daně podle dvou třetin dotázaných vysoké.

Reklama

Výběr článků

Načítám