V porovnání s loňskem stouply zejména ceny běžného pečiva, a to více než 10 %, téměř o třetinu se zvýšily ceny mouky. Mléko podražilo o deset procent, máslo o 16 procent.

Ve zdražování ale jednoznačně už nějakou dobu vedou brambory, jejich cena je meziročně o 64 procent vyšší. Tato základní potravina je tak mnohde dražší než například exotické ovoce. Může za to především neúroda.

Naopak zlevnily oděvy (o 3,9 %) a obuv (o 3,8 %). Z potravin šla dolů s cenou rýže (o 7,2 %), vejce (o 22,8 %) a citrusy (o 9,6 %). Klesly i ceny domácích spotřebičů či ceny mobilních telefonů.

„Spotřebitelské ceny v únoru v souladu s naším očekáváním oproti prosinci jen nepatrně vzrostly o 0,1 %. Zjednodušeně lze říci, že mírný nárůst cen potravin a lihovin byl z poloviny kompenzován poklesem cen oděvů a obuvi. Inflace tak i nadále zůstává utlumená,“ sdělil analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Hlavní inflační rizika pro tento rok jsou podle Brožky ceny potravin a ropy a pak také vládní politika. „V našem hlavním scénáři počítáme s mírou inflace na konci roku 2011 v blízkosti dvou procent. V případě zvýšení sazeb DPH na 20 % by míra inflace překročila 4 %,“ upozornil analytik.