Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu v lednu stoupl

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zahraniční obchod skončil v lednu přebytkem 15,7 miliardy korun, což znamená meziročně o 400 miliónů korun lepší výsledek. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Podle předběžných údajů se v lednu meziročně v běžných cenách zvýšil vývoz o 28,4 procenta a dovoz o 30,9 procenta.

Článek

Vzestup přebytku byl zaznamenán u strojů a dopravních prostředků (o 9,9 miliardy Kč). U průmyslového spotřebního zboží se přebytek zvýšil o 0,7 miliardy Kč a u surovin o 0,2 miliardy Kč. Záporné saldo se zmenšilo o 0,3 miliardy korun v obchodě s potravinami a živými zvířaty.

Naopak se prohloubil deficit obchodu s minerálními palivy o 4,6 miliardy Kč a chemickými výrobky o 4,2 miliardy Kč. Přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance obchodu s polotovary a materiály o dvě miliardy Kč. Bilance obchodu s nápoji a tabákem zůstala na úrovni ledna 2010, byla v přebytku 0,1 miliardy korun, jak uvedl ČSÚ.

Uspokojivý výhled do budoucna

„Tento rok by měla situace zůstat příznivá. Zahraniční poptávka je stále silná a exportní aktivita by měla i přes možný mírný pokles vývozů aut opět dosáhnout dvouciferného růstu okolo 11 %,“ uvedl ekonom Miroslav Frayer z Komerční banky.

Pozitivně na obchodní bilanci by měly působit i nižší dovozy solárních panelů. „Celkově by tak zahraniční obchod mohl atakovat po loňských 122,8 miliardy korun opět hranici 150 miliard," odhadl další vývoj Frayer.

Obchodní bilance se státy EU vykázala přebytek 58,7 miliardy Kč, který byl meziročně o 9,9 miliardy Kč vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se meziročně prohloubil o 9,5 miliardy Kč na 43 miliard Kč. Přebytek vzrostl v obchodě s Německem o 3,1 miliardy Kč, Rakouskem o 1,9 miliardy Kč, Francií o 1,9 miliardy Kč a Slovenskem o 1,1 miliardy Kč. Schodek se naopak prohloubil v obchodě s Čínou o 9,9 miliardy Kč a Ruskem o 1,1 miliardy Kč, připomněl ČSÚ.

"Při pohledu na celkovou platební bilanci lze konstatovat, že česká ekonomika nemá výraznější problémy s vnější nerovnováhou, což může zvyšovat její atraktivnost pro investory v době zvýšené nejistoty," dodal Frayer.

Reklama

Výběr článků

Načítám