Hlavní obsah

Světové ceny potravin pokořily v únoru další rekord

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Světové ceny potravin dosáhly v únoru dalšího nelichotivého rekordu, když se index sledující měsíční cenové změny u koše potravin složeného z obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru vyhoupl na 236 bodů. To je o 2,2 procenta víc v porovnání s lednem a nejvíce od roku 1990, kdy se tento ukazatel začal sledovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Index cen potravin stoupá již osmý měsíc za sebou a současný růst cen je srovnatelný s globální potravinovou krizí v roce 2008, kvůli níž propukly v některých zemích nepokoje. Letos se drahé potraviny podepsaly na nepokojích zejména v Tunisku a Egyptě.

„Neočekávané výkyvy cen ropy by mohly ještě zhoršit už tak špatnou situaci na trhu a potravinami,“ připomněl David Hallam, ředitel divize obchodu a trhu ve FAO.

Cena ropy se kvůli nepokojům zejména v Libyi blíží rekordům z roku 2008. To může komplikovat situaci například zemědělcům, kteří používají palivo k provozu svých strojů, stejně jako přepravcům.

Podle FAO by se ceny potravin mohly vyšplhat ještě výše „Tváří v tvář rostoucí poptávce a poklesu světové produkce obilovin v roce 2010 se očekává, že v letošním roce prudce poklesnou zásoby pšenice," vydala varování FAO.

V únoru se zvedly ceny u všech sledovaných komodit s výjimkou cukru. Rovněž v Česku stoupaly ceny zemědělských komodit v minulých měsících až o desítky procent. Podle analytiků by se v letošním prvním pololetí mělo zdražení nejvíce odrazit v cenách mléčných výrobků, pečiva či masa.

Reklama

Výběr článků

Načítám