Hlavní obsah

Výrobní podmínky v Česku se nadále zlepšují

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český výrobní sektor si i v únoru uchoval rychlé tempo růstu, i když index nákupních manažerů (PMI) oproti lednové rekordní hodnotě 60,5 bodu poklesl na 59,8 bodu. Přesto je poslední údaj vyšší než v jakémkoli jiném období od té doby, co se v červenci 2001 začaly průzkumy dělat. Vyplývá to z aktuálních údajů zpracovaných pro banku HSBC společností Markit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Růst nových objednávek v únoru oproti lednovému rekordnímu tempu lehce oslabil. Přesto však tempo růstu zůstalo výrazné a vysoko nad dlouhodobým trendem průzkumu. Nové exportní zakázky zaznamenaly nejrychlejší růst od loňského června, zejména díky stále silné poptávce ze sousedních zemí.

Růst výroby byl oproti lednovému rekordnímu tempu rovněž slabší, byl však silnější než v kterémkoli předchozím období průzkumu. Výroba tak roste již devatenáct měsíců za sebou. I přes aktuální výrazný růst zásoby hotových výrobků na skladě dále klesaly, neboť výrobci zvýšili dodávky klientům.

V únoru rostla zaměstnanost

Čeští výrobci v únoru nabírali zaměstnance ostřejším tempem. Rychlejší tempo nárůstu zaměstnanosti bylo zaznamenáno v historii průzkumu pouze jednou, a to v únoru 2007. „Z ustavičného zlepšování podmínek zaměstnanosti plyne, že výrobci zůstávají optimističtí, co se budoucí poptávky týče,“ uvedl hlavní ekonom HSBC pro střední a východní Evropu a subsaharskou Afriku Murat Ulgen.

Tempo inflace zůstává ostré, přestože lehce pokleslo oproti lednovému nárůstu, který byl nejvyšší za posledních jednatřicet měsíců.

"Čeští výrobci se mohou opřít i o mezinárodní poptávku – nové exportní zakázky během února dále rostly. Zatímco růst cen hotových výrobků v únoru mírně oslabil, ustavičný nárůst cen komodit vyšrouboval ceny vstupů ještě výše, na jejich historické maximum. Proto budou nejspíš nadále přetrvávat obavy, zda nárůst cen komodit nevyvolá inflační tlaky," dodal Ulgen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám