Hlavní obsah

Vláda chce zvýšit DPH ještě letos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ekonomičtí ministři se v pátek shodli, že daň z přidané hodnoty (DPH) by se měla u části výrobků ve snížené sazbě zvýšit na 20 procent co nejrychleji, a to možná už v posledním čtvrtletí letošního roku. Jak uvedl po jednání premiér Petr Nečas (ODS), vše půjde na důchody.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ekonomičtí ministři se rovněž shodli, že by děti měly dostat možnost poslat na důchod svým rodičům jedno procento ze svých daní. Prakticky by to dělalo zhruba 500 korun měsíčně, uvedl Nečas.

Návrh uvítaly zejména Věci veřejné, které volaly po zavedení mezigenerační solidarity v nově formulovaném systému důchodů. "Bylo by to tak, že tři procenta z odvodů by si mohli lidé přeposlat do penzijního fondu a jeden procentní bod ve prospěch svých rodičů," vysvětlil Nečas.

Na hlavních rysech důchodové reformy se ekonomičtí ministři dohodli minulý týden. Podle nich si budou moci lidé mladší 35 let od roku 2013 dobrovolně převést tři procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností, ale jen pokud přidají i ze svého. Výpadek příjmů na sociální pojištění mají pokrýt výnosy ze sjednocené sazby DPH. Ta by se měla sjednotit na 20 procentech.

Zasažen cestovní ruch

Sjednocení sazeb DPH na 20 procentech se dotkne i cestovního ruchu. Ohlášený záměr vlády ČR se promítne zejména v domácím a příjezdovém cestovním ruchu. Nejhlouběji se dotkne ubytovacích služeb, jak uvedl analytik Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting.

Nejvíce podle Beránka budou ovlivnění sjednocením sazeb DPH provozovatelé hromadných ubytovacích zařízení v ČR. "Mnozí z nich mají marže na historickém minimu a případné navýšení DPH již pokrýt z marží nedokáží. Mnoho hoteliérů proto zareaguje zdražením, které v matematickém vyjádření bude představovat navýšení cen o zhruba 12 %,” připomněl Beránek.

Zamýšlené sjednocení sazby DPH tak může mít za následek přechodný pokles tržeb u ubytovacích zařízeních v ČR na dvě až tři čtvrtletí především v důsledku sníženého zájmu ze strany domácí poptávky.

Sedm výjimek

U základních potravin, kam patří mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa, potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu, by DPH mělo zůstat na deseti procentech. Se seznamem výjimek přišly Věci veřejné, podle kritiků návrhu je výběr nesystémový. Ozvali se například pěstitelé ovoce. Nechápou, proč v seznamu je zelenina, ale ovoce ne.

Za příliš šťastný nepovažuje systém daňových výjimek ani prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. "Rozumím výjimce pro uplatnění snížené sazby DPH na potraviny či léky. Ale nerozumím tomu, když je vybrána jen omezená část z ucelené sortimentní skupiny nebo dokonce jen jedna položka," dodal.

Podle Juračky se plánované sjednocení DPH na 20 procent odrazí v cenách potravin. Jejich spotřeba z toho důvodu poklesne a výběr DPH z prodeje potravin se nezvýší. Zvýšení sazby z 10 na 20 procent podle Juračky způsobí, že lidé nebudou tolik utrácet, což způsobí pokles tržeb obchodníkům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám