Hlavní obsah

Zvýšení DPH omezí nákup potravin, tvrdí šéf Svazu obchodu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Plánované sjednocení daně z přidané hodnoty (DPH) na 20 procent se odrazí v cenách potravin. Jak uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka, jejich spotřeba z toho důvodu poklesne a výběr DPH z prodeje potravin se nezvýší. Na potraviny se nyní vztahuje snížená desetiprocentní sazba DPH.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Výsledkem (sjednocení sazby DPH na 20 procent) bude, že zvýšení DPH se plně promítne do spotřebitelských cen a tomu bude odpovídat následný a očekávaný pokles tržeb maloobchodu," uvedl Juračka s tím, že průměrný zisk obchodníků z prodeje potravin se nyní pohybuje kolem jednoho procenta.

Zvýšení sazby z 10 na 20 procent podle Juračky způsobí, že lidé nebudou tolik utrácet, což způsobí pokles tržeb obchodníkům. "V konečném efektu se s vysokou mírou pravděpodobnosti sníží inkaso DPH u potravin a dojde zřejmě i ke snížení zaměstnanosti v maloobchodním sektoru. To povede ke zvýšení nároků na podporu v nezaměstnanosti," připomněl Juračka.

Není vidět žádné pravidlo

Systém daňových výjimek nepovažuje Juračka za příliš šťastný. "Rozumím výjimce pro uplatnění snížené sazby DPH na potraviny či léky. Ale nerozumím tomu, když je vybrána jen omezená část z ucelené sortimentní skupiny nebo dokonce jen jedna položka," dodal.

Od jednotné sazby ve výši 20 procent by měly být osvobozeny některé základní potraviny: mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa, potraviny pro diabetiky nebo pro bezlepkovou dietu. U nich by se DPH zachovala na 10 procentech.

Reklama

Výběr článků

Načítám