Hlavní obsah

Většina lidí, kteří půjdou do penze od října, bude mít nižší důchody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda na svém zasedání schválila návrh na nový výpočet důchodů, který se dotkne lidí odcházejících do penze od října. Většina z nich bude mít nižší výměr než ti, kteří odcházejí do důchodu nyní. Takzvanou malou důchodovou reformou kabinet reaguje na nález Ústavního soudu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ústavní soud totiž loni konstatoval, že se kvůli nízkým důchodům u lidí s vysokými příjmy musí změnit způsob jejich výpočtu. Tyto lidi podle nynější systém poškozuje. Ač odváděli na sociální pojištění více peněz, jejich důchody tomu neodpovídají.

Podle úterního vyjádření ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) půjde zhruba sedmdesát procent lidí po 30. září do penze s nižším důchodem než za současných podmínek. Dvaceti procentům lidí s nejvyššími příjmy pak penze naopak vzroste. Propad by podle Drábka měla vyrovnat valorizace, takže penze by fakticky klesnout neměly.

Novela rovněž snižuje stropy pro placení sociálního pojištění ze šestinásobku průměrné mzdy na čtyřnásobek.

Vyměřované penze se budou podle úterních Drábkových slov postupně snižovat v průběhu pěti let. Lidé, kterým bude důchod přiznán po konci tohoto období, jej budou mít nižší než v současnosti o jedno až tři procenta. U deseti procent lidí s nejnižšími příjmy zůstanou penze na současné úrovni, u dvaceti procent lidí s nejvyššími příjmy se vyměřované penze zvýší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám