Hlavní obsah

Češi zapomínají recyklovat drobné elektrospotřebiče

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Fén na vlasy používá snad každá rodina, dokonce v každé páté jsou k dispozici dva až tři. Problematickou však zůstává jejich recyklace. Až 45 procent domácností vyhodí vysloužilý fén do popelnice. Vyplývá to z nedávného průzkumu společnosti Elektrowin a dalších kolektivních systémů zaměřených na zpětný odběr a recyklaci elektrozařízení.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Pro Čechy je stále běžné vyhodit drobný elektroodpad do popelnice. Přitom i z drobného elektra lze znovu využít často až 90 procent materiálů použitých při jejich výrobě. Recyklace vysoušeče vlasů uspoří více než 10 kWh elektřiny a zabrání vzniku téměř 3 kg oxidu uhličitého,“ uvádí Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému Elektrowin.

Jiná situace je u ledniček a praček, které v současné době téměř každá domácnost považuje za samozřejmou součást vybavení. Stejně samozřejmě pak Češi přistupují i k jejich ekologické recyklaci. Přes 98 procent těchto zařízení končí na sběrných místech nebo u prodejce elektra.

„Recyklaci chladicích zařízení berou Češi skutečně vážně. Kdyby všechny vysbírané ledničky skončily na skládce, zabraly by plochu o rozloze téměř 140 fotbalových hřišť. Díky recyklaci jsme také zabránili úniku 400 tun nebezpečných látek, převážně pak freonů, do přírody,“ dodává Tvrzník.

Reklama

Výběr článků

Načítám