Hlavní obsah

Pokutu za zdevastovanou Amazonii odmítá Chevron platit

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký ropný obr Chevron má zaplatit pokutu ve výši 8,6 miliardy dolarů (asi 155 miliard korun) za poničenou část Amazonie v Ekvádoru. Jak uvedl server BBC, společnost s rozhodnutím ekvádorského soudu nesouhlasí, považuje ho za „bezprecedentní“ a okamžitě se odvolala.

Foto: Reuters

Pralesy Amazonie

Článek

Právní spor trvá už téměř dvě desetiletí a dá se očekávat, že jen tak neskončí. Hlavním aktérem v celé kauze je ovšem společnost Texaco, která prováděla společně s ekvádorskou státní společností Petroecuador v rovníkové jihoamerické zemi ropné vrty, přičemž během toho vypustila v letech 1972 až 1992 do amazonských řek a netěsnících nádrží miliardy galonů toxického odpadu.

Podle ochránců přírody to mělo za následek poškození úrody na polích a uhynutí hospodářských zvířat. Navíc se mezi místními lidmi zvýšil výskyt rakoviny.

V 90. letech minulého století společnost Texaco vydala na odstranění škod 40 miliónů dolarů a po podpisu dohody s Ekvádorem v roce 1998 považovala celou věc za ukončenou. V roce 2001 pak Texaco koupil právě Chevron.

Nic není rozhodnuto

Žalující strana, konkrétně 30 tisíc obyvatel této části Ekvádoru, však vyčíslila celkové škody na 27 miliard dolarů a další kompenzace požaduje právě od Chevronu. Právník žalobců Pablo Fajardo popsal rozhodnutí soudu jako „vítězství spravedlnosti nad zločinností a ekonomickou mocí Chevronu“.

Chevron se však od celého problému naprosto distancuje a upozorňuje, že další škody během posledních dvaceti let měla na svědomí firma Petroecuador s tím, že „kritéria této společnosti z hlediska ochrany životního prostředí jsou žalostná“.

Již počátkem února Chevron předal celou kauzu ke Stálému rozhodčímu soudu v Haagu, podle něhož má Ekvádor pozastavit realizaci jakéhokoli rozsudku a případ vrátit do fáze dalšího šetření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám