Hlavní obsah

Unipetrol se loni dostal po předloňské ztrátě do skoro miliardového zisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Petrochemický holding Unipetrol loni vytvořil čistý zisk 937 miliónů korun, když předloni ohlásil ztrátu 840 miliónů korun. Rovněž se meziročně zvýšily tržby, a to o 28 procent na 85,97 miliardy korun.

Článek

Loňský výsledek koresponduje s odhady analytiků, kteří odhadovali zisk za loňský rok ve výši necelé miliardy korun.

Za samotné čtvrté čtvrtletí loňského roku Unipetrol hospodařil se ztrátou 68 miliónů korun, ve třetím čtvrtletí vykázal zisk 175 miliónů korun. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2009 firma hospodařila se ztrátou 262 miliónů korun.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina patří v České republice k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu.

Dařilo se i mateřské firmě PKN Orlen, která za poslední čtvrtletí loňského roku překonala odhady analytiků a dosáhla 79% nárůstu zisku. Na výsledku se podepsala vyšší hodnota ropy v zásobnících rafinérie, stejně jako růst produkce a marží.

Čistý zisk za poslední tři měsíce roku 2010 stoupl na 541 miliónů zlotých (asi 3,4 miliardy korun) oproti 302,1 miliónu zlotých v posledním čtvrtletí roku 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám