Hlavní obsah

Češi ukládají do podílových fondů, loni v nich přibylo 13 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, loni stoupl o 13 miliard korun na 247,5 miliardy korun. V prvním čtvrtletí činil nárůst 16 miliard, ve druhém došlo k poklesu o šest miliard, ve třetím objem majetku stagnoval a ve čtvrtém stoupl o tři miliardy. Informovala o tom Asociace pro kapitálový trh (AKAT).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Minulý rok byl dobrý, očekávám, že letošní rok bude neméně dobrý,“ řekl místopředseda AKAT Radek Urban. Majetek ve fondech se podle Urbana zvýšil rovným dílem díky tržnímu zhodnocení a přílivu nových peněz. V letošním roce očekává ještě větší přírůstek majetku, než byl loňský. Jako hlavní důvody uvedl naplnění očekávání investorů nebo vyšší zhodnocení peněz.

Hodnota majetku v zahraničních fondech stoupla loni o osm miliard korun na 125 miliard Kč. Majetek v domácích fondech vzrostl o pět miliard na 122 miliard Kč.

Fondy investorům vydělávají

Počet podílníků fondů Urban odhadl na milión až 1,2 miliónu. Jejich počet podle něj roste, protože se daří získávat klienty, kteří ve fondech spoří pravidelně.

Mezi pětici největších zprostředkovatelů domácích a zahraničních podílových fondů v České republice patří skupina ČSOB (75,7 miliardy Kč), skupina České spořitelny (72,6 miliardy Kč), skupina Komerční banky (34,6 miliardy Kč), skupina ING (16,3 miliardy Kč) a UniCredit Group (13 miliard Kč).

Naprostá většina domácích podílových fondů investorům v roce 2010 vydělala.

Reklama

Výběr článků

Načítám