Hlavní obsah

České stavebnictví se loni propadlo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Stavební výroba v Česku se v roce 2010 snížila meziročně o 7,8 procenta. Předloni poklesla o zhruba procento. Počet zahájených bytů se propadl o 24,6 procenta. Informoval o tom v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Produkce pozemního stavitelství, tedy hlavně výstavba budov, se minulý rok snížila o 8,4 procenta. Výkon inženýrského stavitelství klesl o 6,7 procenta.

Počet zahájených bytů se v roce 2010 meziročně snížil zhruba o čtvrtinu na 28 135. Stavaři loni dokončili výstavbu 36 446 bytů, což bylo meziročně o 5,3 procenta méně.

Stejně tak se v roce meziročně snížil počet vydaných stavebních povolení, konkrétně o 6,2 procenta. Stavební úřady jich vydaly 105 743.

„Dopad hospodářské krize už tvrdě pocítilo i české stavebnictví, které se za rok 2010 propadlo o 7,8 procenta. Že se na lepší časy neblýská ani v roce 2011, bohužel potvrzuje i osmnáctiprocentní meziroční propad zásoby práce ke konci roku,“ okomentovala situaci Blanka Dvořáková ze společnosti KPMG.

Reklama

Výběr článků

Načítám