Hlavní obsah

Návrh RPG na zvýšení nájmů přijalo 90 procent nájemníků

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Návrh společnosti RPG Byty na zvýšení nájemného od února letošního roku akceptovalo už 90 procent z 35 650 nájemníků. Firma je největším poskytovatele nájemního bydlení. Byty vlastní na Ostravsku. Přibližně 3500 nájemníků zatím návrh vlastníka bytů nepřijalo, společnost s nimi bude dále jednat. V krajním případě hrozí žaloby na určení výše nájemného.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Novinářům to v úterý řekli zástupci skupiny RPG Real Estate. Společnost RPG Byty vlastní téměř 44 tisíc bývalých bytů OKD. Návrh na novou výši nájemného se týkal pouze nájemníků s nájemným doposud ovlivňovaným regulací.

Společnost bude od letošního února postupně zvyšovat nájemné do roku 2014, někde i později tak, aby se současné nájemné v bytech RPG pohybující se podle velikosti obce od 19 do 50 Kč/m2 přiblížilo v závislosti na lokalitě za čtyři až osm let tržnímu, které se pohybuje od 60 do 130 Kč/m2.

Návrh RPG Byty vysloveně odmítlo 143 nájemníků. Více než 1700 nájemníků zaslalo firmě vlastní protinávrh, což doporučovalo nájemníkům sdružení BYTYOKD.cz. Přes 1600 nájemníků na návrh společnosti RPG Byty dosud nereagovalo vůbec.

Firma se bude i nadále snažit s nájemníky dohodnout

„I nadále se budeme snažit s těmito přibližně 3500 nájemníky domluvit, dohoda je naší prioritou,“ řekl ředitel rezidenčního portfolia skupiny RPG Real Estate Pavel Klimeš.

Nájemníkům, kteří návrh odmítli či na něj dosud vůbec nereagovali, zasílá společnost v těchto dnech dopis s výzvou k přijetí návrhu a nabízí jim uzavření smlouvy, resp. dodatku v prodloužené lhůtě do 18. ledna. Pokud jde o nájemníky, kteří firmě zaslali vlastní protinávrhy, drtivá většina z nich podle Klimeše přijala návrh RPG, ale pouze pro určité časové období, jen na rok nebo na čtyři roky.

„Těm nabídneme uzavření smlouvy na dobu určitou, a to na období, pro které náš návrh přijali. Případně jako alternativu jim nabídneme návrh na uzavření smlouvy na dobu neurčitou, ale už za tržní nájemné snížené o 10 až 15 procent a s navyšováním o inflaci,“ doplnil Klimeš.

Zdůraznil, že firma se bude i nadále snažit s nájemníky dohodnout. „Soudní řešení je tou poslední cestou, kterou bychom chtěli jít,“ řekl. Klimeš odhaduje, že soud bude nakonec určovat nájemné maximálně v 1500 případech.

Pro letošní rok RPG Byty zvyšuje nájemné ve většině bytů o 7,50 Kč/m2, u šesti tisíců bytů o pět korun a u necelé tisícovky bytů o čtyři koruny za metr čtvereční. Nájemníci průměrných bytů tak měsíčně zaplatí o 310 až 465 korun více než dosud.

Firma očekává, že zvýšením nájemného letos získá navíc 180 milionů korun, v příštím roce 140 miliónů, v roce 2013 pak 115 miliónů korun. Podle mluvčího RPG Real Estate Petra Handla půjdou všechny peníze z nájemného na investice do bytů, hlavně do výměny oken a zateplení domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám