Hlavní obsah

Maloobchod se v listopadu nečekaně zvedl o pět procent

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Maloobchodní tržby v listopadu bez sezónního očistění meziročně vzrostly o pět procent po říjnovém poklesu o 0,7 procenta. Výsledek byl ovlivněn zejména růstem tržeb v motoristickém segmentu a vyšším počtem pracovních dní. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Trh čekal poloviční růst. Jedná se o nejvyšší meziroční vzestup od června 2010. "Nečekaně velký zájem byl opět o auta a zimní pneumatiky, ale také nákupy běžného spotřebního zboží rostly. V listopadu se už pozvolna rozjížděly vánoční nákupy," připomněla analytička Helena Horská z Raiffeisenbank s tím, že pomohl také jeden pracovní den navíc.

Ačkoli listopadový výsledek svádí podle Horské k optimismu, uvidí se, jaké výsledky přinese konec roku 2010 a počátek roku 2011. Prosincové údaje o nezaměstnanosti (9,6 %) varují před příliš vysokými očekáváními. [celá zpráva]

V letošním roce, především v první polovině roku, mohou tržby opět meziročně klesat. "Důvodem je vyšší nezaměstnanost a pokles reálné kupní síly domácností. Škrty v platech státních zaměstnanců povedou i ke střídmému růstu mezd v soukromém sektoru," uvedla Horská.

„Situace na trhu práce prozatím nenahrává výraznějšímu zlepšování v prodejích maloobchodníků,“ informoval analytik Miroslav Frayer z Komerční banky. Mnoho lidí se podle něj stále potýká s nedostatkem práce a míra nezaměstnanosti se drží na vysokých úrovních.

„Nepříznivým faktorem pro vývoj v letošním roce je chystaná fiskální restrikce. Menší ochota bank v poskytování spotřebitelských úvěrů maloobchodním tržbám rovněž nepřidává,“ sdělil Frayer.

Reklama

Výběr článků

Načítám