Hlavní obsah

Český průmysl se řítí vpřed, překonal všechny odhady

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průmyslová výroba loni v listopadu meziročně zrychlila růst na 15,9 procenta po říjnovém zvýšení o 6,9 procenta, čímž výrazně překonala všechny odhady. Tahounem se stala výroba motorových vozidel a produkce strojů. Uvedl to v pátek Český statistický úřad (ČSÚ) s tím, že hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 14,2 procenta.

Článek

„Dnešní dobrý výsledek byl do velké míry dán lepšími čísly o německých průmyslových objednávkách. Ty jsou samozřejmě pro Česko naprosto klíčové,“ informoval analytik Tomáš Volf ze skupiny Citfin.

Pokud jde o snížení, to ČSÚ zaznamenal v odvětví oděvů, v produkci koksu a rafinovaných ropných výrobků a ve výrobě nábytku.

„Vše navíc nasvědčuje tomu, že hladce fungující motor českého průmyslu si minimálně v několika nadcházejících měsících udrží vysoké otáčky,“ domnívá se ekonom Patrik Rožumberský z UniCredit Bank.

Růst bude pokračovat

Zlepšení situace v průmyslovém sektoru se nicméně podle ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka promítá do trhu práce velmi pomalu, tempo meziročního poklesu zaměstnanosti v sektoru by se však mělo nadále snižovat. „Průměrná mzda v průmyslu se zvýšila na 28 835 Kč,“ doplnil Vejmělek s tím, že v tomto roce by měl růst české průmyslové výroby pokračovat, i když zřejmě pomalejším tempem.

„Velmi pozitivním signálem do budoucna jsou předstihové indikátory pohybující se v rekordních výšinách. Rostoucí ceny komodit a pokračující problémy eurozóny však ochlazují přílišný optimismus," připomněl ředitel odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám