Hlavní obsah

Automobilky zoufají, Peking chce omezit registrace nových aut

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Stuttgart

Nemilé překvapení na konci roku připravil dvaadvacetimiliónový Peking jednotlivým výrobcům automobilů. Proti takřka permanentnímu dopravnímu chaosu se chce bránit omezením registrací nových vozidel o polovinu, jak uvedl německý ekonomický deník Tagesblatt.

Foto: Reinhard Krause, Reuters

Provoz v ulicích Pekingu

Článek

Akcie zahraničních i domácích automobilek na tuto zprávu zareagovaly poklesem. Pro automobilový průmysl totiž Čína představuje jeden z nejdůležitějších a nejrychleji rostoucích trhů a dá se předpokládat, že rozhodnutí Pekingu by se mohlo stát vzorem i pro další velká města, potažmo pro celou zemi.

Pod dojmem této informace klesly akcie německých automobilek Volkswagen, BMW a Daimler až o pět procent. Podobné „zemětřesení“ však bylo patrné i u čínských výrobců vozů. Akcie Geely a Brilliance se propadly o více než šest procent, Dongfeng ztratil dokonce devět procent.

Investice zahraničních automobilek se v nejlidnatější zemi pohybují v miliardách eur, například koncern Volkswagen hodlá do roku 2012 vložit do dalšího rozvoje přibližně šest miliard eur (téměř 152 miliard korun).

„Za pozoruhodným nárůstem automobilové produkce stojí většinou silná poptávka v Číně a dalších rozvíjejících se ekonomikách,“ připomíná Felix Kuhnert ze společnosti PricewaterhouseCoopers, což by změnou čínské politiky znamenalo nezanedbatelný problém.

V letošním roce bylo v Pekingu zaregistrováno 800 tisíc nových automobilů.

Reklama

Výběr článků

Načítám